Великобичківська громада

Рахівський район, Закарпатська область

Медяник - візитна картка Великого Бичкова

Дата: 27.04.2021 15:20
Кількість переглядів: 216

Здавна Великий Бичків славиться своїми традиціями, що передаються з діда-прадіда. Проте особливою візитівкою Великого Бичкова є традиційний кондитерський виріб – медяник. Він є кулінарною спадщиною весільних обрядів селища і, як відомо з письмових і усних переказів, тільки у Великому Бичкові на весіллях можна було побачити традиційний медяник.

Зберегли цю традицію весільні кухарки, передаючи секретний рецепт з покоління в покоління. Його основними інгредієнтами є мед, горіхи, гвоздика, кориця та інші секретні спеції, що є особливими у кожної майстрині медяника. І хоча мистецтво розфарбовування весільного бичківського медяника не втрачалось ніколи, однак у пам'яті людській збереглося лише кілька рецептів його виготовлення, оскільки майстрині тримали їх у таємниці. 

Вперше згадується про цей кондитерський вибір ще до Першої світової війни (1914 р.). Кулінари свято берегли тайну виготовлення медяника надзвичайної краси, розписаного веселковим різнобарв’ям фарб. Скоріше за все, таємниця рецепта «просочилась» від австрійських кулінарів, але вже з втіленням бичківської традиційної випічки. Велика ймовірність того, що медяник – це різновид оригіналього торта "Зехера", одного з найвідоміших тортів у світі, рецепт якого тримається в таємниці. 

Майстерність виготовлення та розфарбовування диво-виробу різних розмірів (від одного до трьох кілограмів) і справді треба осягнути власним досвідом. Але щоб лише вимісити, випекти та надати правильної форми великому медяникові, треба затратити три години. А після того як він вистоїться (щоб випарувався гарячий дух), ще п’ять годин триває процес нанесення узору поверх шоколадної глазурі. Тому це велика майстерність. На сьогодні у Великому Бичкові небагато майстринь володіють секретом медяника. Колись найбільш відома майстриня цього витвору мистецтва у Бичкові – це Маргатира Іванівна Гайналь, а зараз традиція передалася її невістці, вчительці місцевої середньої школи Лесі Романівні Гайналь, чиї медяники вважаються тут одними з найкращих. Крім того, наймолодшою, але і не менш досвіченою мастринею є Марія Чорій, яка втілила свою мрію навчитися випікати медяники.

Випікання медяника – творчий процес. Майстрині чаклують над створенням різнобарв’я кольорів, підбирають візерунки з вишивок (інших рукотворних виробів). Користуються і власноруч виготовленими трафаретами. А потім обговорюють випічку, першими оцінюють її неповторну красу, яка спокушає п’янкими ароматами, адже до складу виробу входить аж 16 компонентів. 

В Бичкові весільні медяники стали символом надійності і міцності новоствореної сім'ї. Розмаїття кольорів на візерунках, які прикрашають весільний оберіг, говорять самі за себе: у житті, немов на довгій ниві, всяке буває, бо ж трапляються різні життєві негаразди, подружні суперечки. Тому у кожній сім'ї має бути свій оберіг, а у бичківських традиційно - це його величність Медяник.  З давніх-давен на весілля пекли три медяники (два маленькі і третій великий), які освячували під час вінчання в церкві. Один з менших дарували священнику, другий зберігали вдома як оберіг. Третій, великий, стояв на столі перед молодими. А після того як "завили" молоду (зав'язали їй хустинку) подружня пара стає по різні боки столу і розриває медяник. За повір'ям, хто більше урве, той довше житиме. Треба сказати, що не всі, хто отримує такий подарунок, поспішають його одразу з’їсти. Оскільки медяник може зберігатися тривалий період і не псується, то багато хто довго тримає його на видному місці, щоб милував зір.

Бичківський медяник – шедевр кулінарного мистецтва, оберіг, що служить символом здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, любові, святості. Кожен орнамент складається за «правилом хреста», тобто кількість мотивів-символів має бути кратна чотирьом. Тут закодовані знаки-символи, поєднання батьківської та материнської енергії, сила місяця, сонця, землі  та води. Візерунки мають магічну силу та охороняють від злих духів.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь