Великобичківська територіальна громада

Закарпатська область, Рахівський район

11.01.2024 08:47

Гендерне зумовлене насильство: Виклики та Реальність.

659f8f4128cb7__photo_2024-01-02_22-51-34.jpg

Гендерне зумовлене насильство є явищем, що глибоко вкорінене в гендерну нерівність як таку, і продовжує залишатися одним з найбільш серйозних порушень прав людини. Воно і досі поширене в усьому світі – ні країни-члени НАТО та Європейського Союзу, а ні Україна не є винятком.

Поширені у суспільстві стереотипи, страх осуду, відчуття незахищеності та безвиході змушує постраждалих жінок та дівчат замовчувати випадки насильства. Через традицію звинувачувати жертву і лишати безкарними злочинців гендерно зумовлене насильство приховується у суспільстві. Тому через таке «приховане» гендерне насильство  щороку гине велика кількість жінок та дівчат.

Ми живемо в патріархальному суспільстві, де більшість влади та ресурсів зосереджені в руках чоловіків і панує гендерна нерівність. Жінки займають нижчу позицію у суспільстві та часто опиняються в залежному стані як у приватній, так і в публічній сферах. Через це чоловіки користуються своїм привілейованим становищем та скоюють насильство щодо жінок.

Щобільше, постраждалих часто звинувачують у «провокації» або наклепі, тому жінки рідко повідомляють про випадки насильства у правоохоронні органи чи навіть близьким людям. В результаті кривдники залишаються безкарними, а гендерно зумовлене насильство стає системним, в тому числі через виправдання злочинців та зміщення акцентів з них на постраждалих.

Гендерне насильство може торкнутися будь-кого та будь-де: вдома або на роботі, незалежно від культурних чи релігійних переконань, статусу особи або рівня її освіти. Саме насильство є різним — фізичним, сексуальним, економічним чи психологічним, але в його основі завжди лежить гендерна нерівність та дискримінація. Постраждалі від такого насильства потребують величезної психологічної підтримки з боку суспільства. А також захисту – і, не в останню чергу, саме з боку правоохоронних органів.

Підтримка постраждалим від гендерно зумовленого насильства.
ПОЛІЦІЯ – 102
НАЦІОНАЛЬНА «ГАРЯЧА» ЛІНІЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ - 0800213103
ЛІНІЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ «ЮРФЕМ: ПІДТРИМКА» - 0681455590 або 0800305590 (пн-пт 09:00-18:00)
БЕЗОПЛАТНА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЮРИСТА В «ЦЕНТРІ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» - 0679964260
Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації - 0-800- 500-335.

Матеріали виготовлено ГО «Солідарність Є» завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека»: відповіді на виклики війни», який виконується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з ГО «Ла Страда - Україна», Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем», Інформаційно-консультаційним жіночим центром, Українською фундацією громадського здоров’я та Центром «Жіночі перспективи» за сприяння Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики.
 

c142505d.jpg