Логотип

Великобичківська територіальна громада

Закарпатська область, Рахівський район

26.08.2024 14:44

Увага! Чума дрібної рогатої худоби!

bef87eab-4834-4607-8980-e2502c20908c.jpg

На території Румунії у липні місяці були зареєстровані випадки захворювання тварин на чуму дрібних жуйних тварин. Спалах зареєстровано в повіті Тулча, на відстані близько 50 км від кордону з Україною (Одеська область). Відповідно до законодавства Румунії було вирішено знищити всю отару овець. Навколо вогнища хвороби визначено трикілометрову зону захисту та десятикілометрову зону спостереження, а також введено обмеження на пересування людей, тварин, транспортних засобів.

Чума дрібних жуйних тварин — небезпечна вірусна хвороба, яка вражає овець і кіз, характеризується високою смертністю серед тварин. Хвороба не передається людям, проте може загрожувати здоров’ю дрібних жуйних і дикої фауни. Джерелом вірусу чуми дрібних жуйних є хворі тварини і вірусоносії. Після зараження вірус проникає в кров, розноситься по всьому організму і розмножується переважно в клітинах лімфовузлів, кістковому мозку та інших тканинах. Збудник активно виділяється з організму уражених тварин ще в інкубаційному періоді з усіма екскретами й секретами і передається аерогенним, контактним та аліментарним шляхами, провідним із яких є аерогенний (повітряний). Хвороба характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії. У кітних тварин бувають аборти. На 5–10 добу у хворих тварин спостерігають зневоднення, виснаження, гіпотермію, що призводить до летальних наслідків. Захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100%. Летальність (смертність) цього захворювання 70-100%. Збудник чуми дрібних жуйних нестійкий у зовнішньому середовищі, й до впливу низьких концентрацій загальновживаних дезінфекційних речовин.

У зв’язку з такою ситуацією, на території прикордонних з Румунією районів Закарпатської області, зокрема і в Рахівському, запроваджуються заходи щодо мінімізації ризиків занесення та поширення цього захворювання. А саме: спеціалістами ветеринарних установ здійснюється облік поголів'я овець та кіз в населених пунктах та господарствах; контроль за клінічним станом тварин; визначено загрозливу 10-ти кілометрову зону від кордону з Румунією, в яку ввійшли 17 населених пунктів та 9 полонин, і в якій, у разі ускладнення епізоотичної ситуації на суміжних територіях, буде заборонено випас тварин. Для запобігання занесенню чуми у власні господарства рекомендовано обмежити випас тварин і контакт з дикими тваринами на прикордонних територіях, закуповувати тварин тільки з благополучних господарств щодо інфекційних хвороб, а також дотримуватись усіх заходів біологічної безпеки. До таких заходів відноситься дезінфекція приміщень та контроль за доступом сторонніх осіб. Нині, за рекомендаціями Міжнародного Епізоотичного Бюро, у разі виникнення чуми дрібних жуйних у нових вогнищах рекомендується проведення стемпінг-аут (поголівний забій та утилізація всього сприйнятливого поголів’я у вогнищі).

У випадку виявлення тварин із симптомами наведеними вище, власникам фермерських господарств та приватних домогосподарств радимо негайно звернутись до найближчої державної установи ветеринарної медицини Рахівського району.
У Великобичківській громаді можна звертатися за такими адресами:
✅смт Великий Бичків, Великобичківська дільнична лікарня ветеринарної медицини, вул. О.Коперльос, 13 з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 17:00 . Контактний номер телефону 097-861-01-07. 
✅с Верхнє Водяне, Верхньоводянська дільниця ветеринарної медицини, вул. Стара,12 з понеділка по п’ятницю, з 8:00 до 17:00. Контактний номер телефону 098-943-41-48