Великобичківська територіальна громада

Закарпатська область, Рахівський район

19.07.2022 11:00

Минулого тижня відбулося засідання круглого столу з підприємцями громади на тему: "Роль бізнесу в розвитку громади".

62d6655e9c33d__photo_2022-07-19_10-34-15.jpg

Голова Великобичківської громади Олег Бурса розпочав зустріч з хвилини мовчання за загиблими воїнами.

"Війна кожен день забирає сотні життів наших співгромадян. Мільйони людей вимушені були покинути свої домівки і виїхати. Зруйновані школи, лікарні, дитячі садочки, об'єкти інфраструктури, але ми розуміємо, що війна ще на довго. І ми маємо бути готові продовжувати внутрішню боротьбу. Економічний фронт не менш важливий, бо він дозволяє утримувати наших воїнів, забезпечувати діяльність критичної інфраструктури, підтримувати ВПО та подовжувати розвиток територій громад" - зазначив голова громади.

Далі Великобичківський селищний голова Олег Бурса ознайомив присутніх з проблемами, які виникли з початком повномасштабної війни, проблемами ВПО, планами щодо розвитку медичного обслуговування, освіти на території громади, враховуючи нові реалії, надав інформацію щодо надходжень до місцевого бюджету.

У своєму виступі Діана Баринова, голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування», керівник програми «Ефективна громада» Київської школи державного управління ім. С. Нижного зазначила, що на її думку , саме завдяки децентарлізації ми витримали перші місяці війни. Громади стали сильним партнером для Держави і в перші дні без вказівок зверху спрацювали як господарі на своїй землі.

"Іде війна і весь бізнес – це другий фронт. Бізнес наповнює за рахунок своїх податків і державний і місцевий бюджети, а це - і утримання армії, і допомога ВПО, забезпечення роботи інфраструктури громад на всій території України".

Пані Діана звернула увагу підприємців на структуру надходжень до бюджету громади, де власних надходжень у 2021 році було 25%, 75 % - трансферти з Державного бюджету.

«Власні ж надходження до бюджету мають значну перспективу до зростання навіть у такий складний час. Це стосується і ПДФО, і єдиного податку, і туристичного збору, акцизного податку. Бо маємо багато людей, які проводять підприємницьку діяльність, але не оформлюються, або не чесно та не відповідально відносяться до цього. Водночас всі хочуть мати розвинену інфраструктуру в громаді та комфортні умови для життя. Потенціалом для розвитку громади також є і ВПО - можливий додатковий, людський, трудовий капітал, але для використання якого потрібно створення нових підприємств, нових робочих місць, а для цього Держава передбачила надання грантів на створення або розвиток бізнесу»- зазначила Діана Баринова

Учасникам презентували Постанови КМУ від 21 червня 2022 р. № 738 про "Деякі питання надання грантів бізнесу" (постанова за посиланням - http://surl.li/clmvn) та від 24 червня 2022 р. № 739 про "Деякі питання надання грантів для переробних підприємств (постанова за посиланням - http://surl.li/clmvl).

У своєму виступі Олександр Матвієць, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ», розповів про нові можливості які Уряд надав для підприємців, а саме отримання гранту від держави на розвиток бізнесу.

Крім того, представник Ощадбанку Ірина Василівна проінформувала про порядок надання грантів у рамках реалізації вищевказаних постанов.

Голова громади Олег Бурса та експерти закликали підприємців та представників бізнесу активізувати свою діяльність - як основу місцевого економічного розвитку, основу зростання бюджету, залучити до цього своїх колег та друзів, які потенційно могли б скористатися запропонованими можливостями, які надає Уряд.

В ході зустрічі також обговорили можливі ідеї для розвитку, підприємці виступили зі своїми пропозиціями.

« Я відкритий для всіх представників бізнесу і готовий сприяти у вирішені будь - яких проблемних питань, пошуку спільних рішень, якщо це сприятиме розвитку нашої громади»- підсумував зустіч Великобичківський селищний голова Олег Бурса.

Захід завершився спілкуванням за кавою.

Фото звіт нижче.

62d664babb309.jpg 62d664c74d9fe.jpg 62d66509c8f52.jpg 62d66525c3a18.jpg 62d6652e35ee3.jpg 62d66536c78af.jpg 62d6654136a2a.jpg 62d6654546dd2.jpg 62d6654900765.jpg