20.07.2022 09:04
Будьте обережні! Зростає ймовірність харчових отруєнь!
Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб, зокрема ботулізму. Важливо в цей період, всім операторам ринку харчових продуктів та мешканцям громади дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків.
Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування, серед них:
• мариновані гриби
• ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках)
• в’ялена риба
• м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування
• тушонка, паштети
• овочева і фруктова консервація.
Щоб вберегтися від ботулізму потрібно:
- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо ви не впевнені, що продукти зберігались правильно, або транспортувались належним чином).
Щоб вберегтися від інших харчових отруєнь потрібно:
• перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
• зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
• не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
• зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
• не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
• не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
• при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Поділитись
Дізнайтеся також
21/11/2024
З Денем Гідності та Свободи!
19/11/2024
Захід до Дня Гідності та Свободи!
Усі новини