Великобичківська територіальна громада

Закарпатська область, Рахівський район

20.07.2022 09:04

Будьте обережні! Зростає ймовірність харчових отруєнь!

62d79b3582eb5__290818309_392416489585647_722120749018139804_n-(2).jpg

Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб, зокрема ботулізму. Важливо в цей період, всім операторам ринку харчових продуктів та мешканцям громади дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків.

Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування, серед них:

• мариновані гриби

• ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках)

• в’ялена риба

• м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування

• тушонка, паштети

• овочева і фруктова консервація.

Щоб вберегтися від ботулізму потрібно:

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо ви не впевнені, що продукти зберігались правильно, або транспортувались належним чином).

Щоб вберегтися від інших харчових отруєнь потрібно:

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;

• не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

• не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;

• для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

• зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

• не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

• зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;

• не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

• не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;

• при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.