Великобичківська територіальна громада

Закарпатська область, Рахівський район

Екотуристичний маршрут "Соколине Бердо"

Екотуристичний маршрут «На Соколине Бердо» знаходиться у Карпатському біосферному заповіднику. Це стежка в лісі вздовж струмка Кузій. Маршрут складається з двох ділянок. Перепад висот 300 метрів. Маршрут близько 2100 м. Кінцева точка маршруту скеля Соколине Бердо.

Того хто вперше потрапить у цей мальовничий край, здивує зелене різноманіття. Величні буки, дуби та явори підступають впритул потоку. Біля самої води росте вільха сіра. Обабіч виходять на поверхню мармуроподібні доломітові скелі.

Звісно, перше, на що звертаєте увагу, починаючи рух маршрутом — це скелясті виходи мармурових вапняків юрського періоду.

Праворуч від дороги дзюрчить кришталево чиста вода потоку Кузій. У ньому все ще водиться струмкова форель. Уздовж потоку  буйні зарості кремени i сідача конопляного. По його берегах гніздяться такі цікаві біляводні птахи як оляпка та гірська плиска. Тут живе й водяна землерийка - рясоніжка мала, що занесена до Червоної книги України.

На протязі маршруту зустрічаються потічки, покинуті залізорудні штольні, скелі та дуже багато дуже красивих і рідкісних рослин.

В кінці маршруту Соколине бердо, скеля, що височіє серед букового лісу. Спочатку бачимо дві окремі вапнякові останці, вони, як два стовпи, нагадують пальці чи стовбури буків. За ними — стінка скали Соколиного берда. Зі скелі відкривається неймовірна панорама на долину, яку називають Кузійською котловиною.

На маршруті облаштовано два місця відпочинку, біля джерел з прісною водою.